SVEsnoKretanje

***CITAV FORUM JE ZAMISLJEN KAO POMOC, UPOZNAVANJE SA TEMOM I DALJE INFORMISANJE TRENAZNE GRUPE*** Dejan Pećanac

PrijemFAQ - Često Postavljana PitanjaTražiLista članovaKorisničke grupeRegistruj sePristupi

Delite | 

Agresija, bes ili mozda igra?

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
Deki
Admin

Broj poruka: 109
Godina: 31
Datum upisa: 10.05.2008

PočaljiNaslov: Agresija, bes ili mozda igra?   Pon Apr 05, 2010 10:25 am

Agresija i bes proizilaze iz "ja". Iz vezanosti za svoju posebnost. Iz onog "ha! ja" gde
vidimo sebe kao posebne, vredne, bolje, iznad drugih na odredjeni nacin i najbitnije kako
MI tako "vredni, superiorniji" ne dobijamo od zivota (Boga) ono sto treba, ono sto tako
vredna jedna osoba zasluzuje. Drugi manje "vredni" dobijaju nesto sto mi tako "bolji" ne
dobijamo. Odatle smo nezadovoljni i ljuti, besni na zivot=postojanje=Boga.
Ovakav bes moze biti i drustveni problem posto najcesce nije prepoznat i projektuje se na
sve u svojoj okolini.

CITAV OVAJ OSECAJ PROIZILAZI IZ VIDJENJA SEBE KAO TELO-UM I VEZANOSTI ZA OVU
MANIFESTACIJU. TACNIJE NEPOZNAVANJA SEBE.

Iz ocekivanja da treba mi biti ovako ili onako nastaje nezadovoljstvo koje prerasta u ljutnju
kasnije bes prema zivotu koji se ne odvija onako kako bi "trebalo" jer ipak "ja sam poseban".
Ovde nije stvar u tome da li smo mi posebni ili ne, svako je poseban, vec koliko smo vezani
za karakteristicnost svog ispoljavanja. Uostalom to koliko smo posebni zavisi samo od drugih,
tacnije od merila drustveno kreiranih a stalno promenljivih. [1]

Znaci bes i agresija razvijaju se sa nezadovoljstvom prema uslovima i okolnostima odvijanja
naseg zivota usled ocekivanja unapred utvrdjenog toka a preko vezanosti za
svoju posebnost u osnovi cega je nepoznavanje sebe.

Nepoznavanje sebe je nepoznavanje da JA jesam SVE!
I svi dogadjaji, ljudi, desavanja, stvari samo su procesi u ovom velikom JA.
Ovo ne uvidjamo poistovecujuci se sa telom, umom i individuom koji su stalno
promenljivi.

VEZBA:

1. Sesti u udoban polozaj sa vertikalno postavljenom kicmom i u sebi izraziti zahvalnost sto
postojimo, oprostiti sebi i drugima za sve lose sto je ucinjeno svesno ili nesvesno.
- Zahvalan sam sto postojim.
- Molim da mi se oprosti svako zlo svesno ili nesvesno naneto drugima ili sebi.
- Molim da se svima oprosti svako zlo koje su mi svesno ili nesvesno naneli.

2. Zamisliti citav zivot i svet kao cistu toplu reku energije u kojoj plutamo i prepustiti joj se,
dozvoliti da nas nosi znajuci da je sve igra da je sve jedno.

3. Upitati sebe “ko sam ja?” ( Obratiti paznju da iza svakog odgovora stoji onaj koji
konstatuje ja sam ovo ili ono… Dok god postoji ja koje dozivljava nesto kao sebe to
nesto nije ja! Tada se ponovo upitati “ko sam ja?” Probamo to JA osetiti, ne konstatovati
ili verbalizovati. Primeticemo da su svi odgovori vezani za telo – um.

4. Konstatovati “Ja sam SVE.” ( Setiti se – ovo “ja” nije telo nije um.
Ako sam sve nisam nista i obratno. ) Ostati u ovome, osetiti. tu celinu.

5. Tada upitati sebe “KO SE LJUTI, KO JE BESAN a NA KOGA?” Odgovor je ja,
na sta se ponovo upitamo KO SAM JA?

---------------------------*** --------------------------------

[1] Najbolji fudbaler ili kosarkas nije bio “neko” u drustvenom smislu kada su fudbal ili
kosarka bili sportovi u razvitku na nivou igre. Danas kada su ovo popularni sportovi osobe
spretne sa loptom su visoko cenjene u drustvu. Isto vazi i za sva merila; lepote, uspeha,
pameti. Da napravimo vrstu IQ testa gde dolazi do izrazaja iracionalno razmisljanje (koje nekada
prevazilazi racionalno u resavanju problema) i postavimo ovo kao standard u sistemu, sve osobe
koje briljiraju na ovom testu bile bi vrlo cenjene drustveno i one bi se osecale daleko vrednije
gde u sustini pricamo samo o vestacki napravljenom sistemu vrednosti.
Da uzmemo banalniji primer. Bacanje kamena i pravljenje zabica na povrsini vode danas se
smatra detinjastim i osobe koje su dovoljno koordinisane pa uspesne u pravljenju zabica bice
verovatno ismejane. Ipak kada bi sport “bacanje kamencica” medijski propratili a pobednicima
dali visoku titulu i status pa novcane nadoknade, ugovore, posao… Niko se vise ne bi smejao.

Ono sto je nekad bilo igra sada postaje obaveza, posao, iscekivanje ishoda sa strahom.
Igra jedino ostaje ne vezanoscu za objekat igre. Pojavljivanjem vezanosti nestaje igra usled
ocekivanja unapred reziranog ishoda a straha od njegovog ne ostvarivanja i nezadovoljstva
u tom slucaju.

Ne vezanost za proces je jedino resenje.

Isto je i u zivotu individue. Ono sto zovemo “ja” uvek se drustveno ogleda, meri, preispituje.
Koliko su objektivni arsini po kojima se ogledam?
I da li sam kao kod drugih igara od igre zivota napravio “sport”.

PRI TOM KLJUCNO PITANJE JE “KO SE IGRA”?

--------------------------------*** -------------------------------

Dejan Pecanac

Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://svek.forumotion.com

Agresija, bes ili mozda igra?

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Similar topics

-
» Igra asocijacija ..... ajmo se malo igrat..
» Igra koncetracije
» Ninda ratnici igrica :)
» Crteži....
» Istina ili izazov?

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
SVEsnoKretanje :: Sazrevanje Svesti :: Sazrevanje Svesti-